idag i aftonbladet

EU-projekt: Dela upp brottet våldtäkt i två

Forskare föreslår lagändring – för tonårsflickors skull

Antalet anmälda våldtäkter har mångdubblats i Sverige under de senaste tio åren. Men antalet fällda våldtäktsmän är ungefär lika många nu som då. Därför föreslår forskare på DN Debatt i dag att det införs en ny brottskategori för "våldtäkter utan våld".

Varje år anmäls över 6000 våldtäkter i Sverige. Det är en ökning med 300 procent under de senaste tio åren. Och betydligt fler anmälningar än i jämförbara EU-länder som Danmark och Portugal där det anmäls runt 400 våldtäkter per år.


Men trots att betydligt fler våldtäkter anmäls i Sverige är det lika många, runt 300 våldtäktsmän, som döms i Sverige och i de andra länderna.


De framkommer i EU-studien Y-SAV som presenteras på DN Debatt i dag.


Dela brottet i två


De svenska representanterna i EU-studien skriver i debattartikeln att brottet våldtäkt därför borde delas upp i två.


Orsaken till att fler våldtäkter anmäls i Sverige tror forskarna har att göra med att våldtäktsbegreppet har vidgats under senare år. 2005 kom en lagändring som gjorde att "hjälplöst tillstånd" räknas som våldtäkt. I år ändrades det till "särskilt utsatt situation". Men även om den allmänna uppfattningen i Sverige är att ett nej är ett nej, så syns det inte i antalet fällande domar.


Forskarna: En folkhälsofråga


Problemet, tror forskarna, är att flickor som anses ha tagit risker, varit fulla eller följt med på efterfester och inte uttryckt en tydlig motvilja, inte får upprättelse. Våldtäktsmän döms, enligt forskarna, nästan enbart när det finns tydliga skador eller sönderrivna kläder. Kvinnor, ofta tonårsflickor, som bara har sagt nej och inte gjort motstånd får då inte upprättelse.


Därför föreslår EU-studien att även "våldtäkter utan våld" införs i lagen. Alternativet, enligt forskarna, är att begreppet våldtäkt stryks och att alla typer av sexuella övergrepp ses som "sexuellt utnyttjande" med olika typer av straffvärde.


"Tonåringarnas situation när det gäller sex är en folkhälsofråga som vuxenvärlden måste våga hantera. Sexuella övergrepp har ofta livslånga konsekvenser för de drabbade och därför måste risken bekämpas aktivt", skriver forskarna på DN-debatt.

Andreas Söderlund 

studiedag

Hej på er hoppas allt är bra! Jag mår bra tror jag, är så himla hungrig bara men vill inte äta förns jag ska till tandläkaren...så jag får hålla ut lite till:) idag har vi hemstudier så jag pluggar hemma, har dock varit i skolan mellan 8 och 9 på mattestöd. Duktig tjej va, struntar i sovmorgon och allt.... Men ja nu ska jag börja dra mig mot tandläkarn som sagt, fyfasen. Bokstavligen hatar när nån håller på i min mun, får kväljningar. Om hen petar för långt in tänker jag bita.

Visa fler inlägg