Lättkränkt?

publicerat i Allmänt;
Igår under en diskussion i skolan kom vi in på att vi lever i ett lättkränkt samhälle. Jag kan till viss del hålla med. Det är överdrivet att det anses rasistiskt att barn klär ut sig till pepparkaksgubbar i juletider. Vad har en pepparkaka med rasism att göra? Det är en KAKA, ett BAKVERK (som bara råkar vara brun), som man äter på julen. Inget annat. Men sen slängde en person ur sig nånting idiotiskt om metoo-rörelsen. Där går gränsen faktiskt. Min gräns i alla fall. Skulle sexualbrottsoffer vara lättkränkta? Är det det det handlar om? Skulle man känna detta ofantliga självförakt för att man är lättkränkt? Skulle man skära sönder sina armar för att man är lättkränkt? Skulle man samla allt sitt mod för att gå till polisen och genomgå otroligt tuffa och hemska förhör för att man "är lite kränkt?" Ska det vara okej att människor inte respekterar ens egen personliga sfär och integritet och bara trampar över alla gränser som finns? Ska man bara "rycka upp sig lite" då och tänka att jaja, det var nog ingen fara, jag är bara lite lättkränkt? Nej, inte okej nånstans enligt mina åsikter och jag blir så irriterad och faktiskt ledsen över att folk viftar bort det med ord som "sluta att vara så lättkränkt". Jag hade väl för tusan inte slängt bort 8 år av mitt liv för att jag endast kände mig lite kränkt. När någon bryter sig in på ditt eget territorium utan att fråga har du all rätt att bli upprörd och att känna känslor. Spelar ingen roll om det rör sig om en våldtäkt eller en hand på rumpan. Spelar ingen roll. Eller är jag lättkränkt som skriver det här?
 
Det är svårt att börja skolan igen och vistas bland så mycket människor när jag så länge varit "isolerad" på sjukhus, behandlingshem och hemma. Jag har på något sätt varit "skyddad" mot omvärlden och är inte van vid att folk pratar högt och lågt om övergrepp av olika slag. Det väcker starka känslor i mig och påminner mig om jobbiga saker. Men det är såhär verkligheten ser ut, ibland kommer sådana saker på tal i vardagliga samtal, så det är bara att vänja sig. Jag jobbar på det hela tiden men det tar mycket energi och jag blir tröttare än vanligt. 
Ett citat jag skrev och satte upp på väggen i mitt rum på behandlingshemmet. Det är inte okej att röra någon på ett sätt som man själv inte vill. Tycker det är viktigt för alla att veta.
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Mormor:

Bra Fanny!!! Stå på dej! Vet inte folk vad lättkränkt betyder.❤️❤️

2:a kommentar, skriven , av Annica:

MYCKET bra skrivet!

3:e kommentar, skriven , av Astrid:

Det där med pepparkaksgubbar var EN rektor som bestämde. Det var ingen som blev kränkt, eller snarare gjorde hon så för att ingen skulle bli kränkt men ingen blev det. Nu blev det rörigt haha.

Svar: Det har dock varit en hel del diskussioner om det.
Fanny Ramquist

Kommentera inlägget här :