ERGT - Emotion Regulation Group Therapy

publicerat i Allmänt, Terapi/självhjälp;

Tänkte skriva några rader om ERGT nu då eftersom att jag lovade det för ett gaaanska långt tag sen, kanske inte ens är någon som är intresserad längre men ändå. ERGT är som ni hör på namnet - emotion regulation group therapy - en gruppbehandling som inriktar sig på känsloreglering och hantering. Den är tänkt till personer med destruktiva beteenden som självskadebeteenden, impulsivitet och svårigheter att hantera känslor. ERGT är väldigt likt DBT som jag gått i två år så jag känner igen väldigt mycket men får ändå tankeställare och andra infallsvinklar och reflektioner kring saker och ting. Vi sitter i grupp, i min grupp är vi 5 st och vi har 2 terapeuter. Vi pratar mycket om att lära oss känna igen känslor, lära oss skilja på tankar och känslor, skilja på primära och sekundära känslor, grumliga och klara känslor och hur vi kan agera på dem på ett effektivt och adaptivt sätt. Vi har läxor till varje tillfälle där vi under veckorna ska träna på olika saker i vardagen, som att använda olika känsloregleringsstrategier tex samt fylla i dagbokskort varje kväll som vi sen lämnar in. 

Även om man inte skadar sig själv eller är speciellt destruktiv tycker jag ändå att såna här färdigheter är bra för alla människor. Att lära sig känna igen sina känslor, veta vad dom ger en för information och hur man på bästa sätt kan agera på dom skulle göra att  många fick det lite lättare i vardagen. 

Idag pratade vi om impulsivitet. Många som har problem med att känna känslor handlar ofta impulsivt. Varken tänker eller känner efter och struntar blankt i vad som kommer hända sen. För impulsiva beteenden tenderar att vara förknippat med positiva konsekvenser på kort sikt och negativa konsekvenser på lång sikt. Men: ”även om de kan vara starka, är impulser till sin natur kortlivade”. (Citat från vårt material). Så, har man svårt att stå emot sina impulser att göra något som inte blir bra på lång sikt behöver man göra en konsekvensmodifiering, ändra på konsekvenserna. Omedelbar och rolig belöning om du avstår från impulsen. Om du agerar på impulsen - ta bort de positiva konsekvenserna. (Ex impuls att handla massor med saker för pengar man egentligen inte har - lämna tillbaka.) 

Jag själv har inte jätteproblem med just impulser, visst agerade jag impulsivt många gånger när jag mådde som sämst och var väldigt medicinerad, men de allra flesta gångerna var det faktiskt som ett tvång. Jag kunde sitta länge med bladet i handen och försökte stå emot när tankarna skrek att jag skulle göra det för jag förtjänade att bli skadad och ha ont, och när jag väl gjorde det lättade trycket både i huvudet och i själen. Men jag kan nog erkänna att jag skyllt endel på impulser ibland. ”Det bara hände, jag vet inte”. Som att jag skulle slippa ta ansvar eller nåt. Men, good to know: varje gång du är medvetande om vad du gör, kan du välja att avstå. 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av SannaÅ:

Intressant! Jättebra förklarat!

Kommentera inlägget här :