Update om praktiken

publicerat i Allmänt, Från patient till personal;

Nervositeten släppte nästan direkt jag kom till praktiken i måndags. Jag var orolig att eftersom min förra praktikplats var så bra, så var chansen liten att jag skulle hamna på ett bra ställe igen. MEN jag har haft tur IGEN. Trivs jättebra än sålänge!! Alla är jättetrevliga och tar hand om mig bra. Avdelningen är stor så man jobbar på olika stationer ungefär, i vårdlag. Denna vecka är jag och min handledare på gult vårdlag. Vi har som mest haft 8 patienter på vårt vårdlag och som uska tar man hand om all omvårdnad, tar EKG, koppar på telemetri samt NEWS-bedömning vilket innefattar kontroller av andningsfrekvens, saturation, temp, blodtryck, puls, blodsocker osv. Allt det dokumenterar man in i patientens journal och deras olika värden resulterar i olika poäng som sen avgör om man är en riskpatient eller inte och utefter det bestäms det hur ofta kontrollerna ska tas på just den patienten. Roligt och intressant. Jag har även fått prova mitt första venösa blodprov på riktig människa! Svårt, hittade inte riktigt venen och måste stuckit precis bredvid vid första försöket, men tröstar mig med att en annan uska provat innan och inte heller lyckades. Det var ett akutprov som skulle iväg snabbt så min handledare tog det så får jag försöka igen när det inte är så bråttom. 

Jag har även fått vara med och titta på två st krankärlsröntgen. Såå himla intressant! Man går in i en artär i antingen handleden eller ljumsken och för in en kateter (liten plastslang ish) som man för upp ändå till kärlen kring hjärtmuskeln för att undersöka kärlen eller till exempel behandla kärlkramp. Den ena patienten jag var med och tittade på fick kärlen fixade med ballongvidgning och den andra undersökte dem bara. Jag fick stå nära och se när de gick in i handleden och förde in den långa katetern och sen såg man på monitorer hur hjärtat slog och hur kärlen låg runt omkring samt katetern och hur ballongen blåstes upp och vidgade kärlen. Är helt faschinerad och imponerad över deras kompetens och hur lätt dom gjorde det samt all teknik som finns. Såå coolt. 

Den högra bilden är lånad från google, det är kranskärlen som omsluter hjärtat. Precis så såg det ut på monitorerna och man såg liksom hur hjärtat slog och kärlen rörde sig i takt med pulsen. Det mörka är kontrastvätska man sprutar in för att se tydligare samt där blodet klumpar sig för att det är för trångt. Kanske ska bli hjärtläkare?!?!? Skämt åsido, men detta fångar verkligen mitt intresse. 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Mormor:

Det låter väldigt intressant. Du får satsa på hjärtkirurg😘

2:a kommentar, skriven , av Sanna Å:

Så häftigt och spännande! Verkar bli en lärorik praktik! 😷🙂

3:e kommentar, skriven , av Pia:

Jag tänker att det inte är konstigt att du har "tur" igen. Det beror ju på dig! Hur du är, ditt intresse och din vilja och din personlighet. De måste älska att få en elev som du. Tänk istället att du är stolt över att det du gör och att du har sån "tur". Jag tycker det låter så spännande och är övertygad om att du kan bli precis vad du vill Fanny. Men vården behöver såna som dig. Oavsett läkare, sjuksyrra eller uska.

Kommentera inlägget här :